Undulater

Husdjur
Undulat

Undulater och fakta om undulaten

  • Latinskt namn: Melopsittacus undulatus.
  • Familjenamn: Psittacidae (papegojor)

Undulater är ett av våra mest omtyckta sällskapsdjur och bland burfåglar står undulaten högt på rangskalan. Undulaten kommer ursprungligen från Australien där de lever i stora flockar. En undulat mäter från näbben till stjärtspetsen 16-20 centimeter och vikten är ca 30 gram. En undulat kan bli 10-15 år gamla men oftast blir de inte äldre än fem år.

Utseende

Ursprungligen ljust grön kropp med blågrön stjärt. Huvud och vingar gula med svart teckning. Näbben benfärgad, fötterna rosa. Unga undulater har svarta ränder ända fram i pannan samt mörka ögon. Idag finns ett stort antal framodlade färgvarianter.

Könsmognad

Vid första ruggningen vid ca 4 månaders ålder, men bör inte sättas i avel förrän vid minst tio månaders ålder.

Könsbestämning

Könsmogna hanar har en blåfärgad vaxhud, honornas är brunaktig. Hos vissa färgvarianter (t.ex lutino) är hanens vaxhud rosa.

Information om undulater

En frisk undulat kan bli 7-10 år eller äldre. Buren bör vara så stor som möjligt. Om fågeln kan vara ute större delen av dagen fungerar det med en mindre bur, men tillbringar den mycket tid instängd är det mycket viktigt att den har tillräckligt med utrymme. Inred helst buren med naturgrenar i olika tjocklek, de plastpinnar som brukar finnas med kan man undvara. Leksaker och gungor av olika slag bör också finnas, mycket går att tillverka själv. Undulatens naturliga ursprungsfärg är grön. Denna färg har genom odling förändrats och nu finns det många färgvarianter av undulaten. En hane har blå vaxhud över näbben, honan har brun. Det finns två typer av undulat; vanlig undulat eller som den ibland kallas australiensisk och engelsk. Den engelska undulaten är något större och anses ibland lite stillsammare, tystare och lättare att tämja.