Hamstrar

Husdjur
Hamster

Hamstrar och fakta om hamstern

Guldhamstern är den största hamsterarten. Guldhamstern finns i många olika färger som svart, choklad, cremé, vit , m.m. Den finns även i olika hårlag. Den kan vara korthårig eller långhårig och den kan ha ett anlag som kallas satin. Satin innebär att hårstråna är tunnare och formade så att ljuset lättare tas upp och hamstern får en blank och glänsande päls. Hanar har ofta längre päls än honor.

Guldhamsterns ursprungliga färg kallas på engelska för Golden. På svenska heter färgen helt enkelt “normalfärgad”. En normalfärgad hamster är brun-röd med sk. halvmånar på halsen, och en svart kil i pannan. Magen är gråvit, öronen och ögonen är mörka.

Observera att guldhamstern måste bo ensam! Om två guldhamstrar träffas så blir det slagsmål tills en av dem dör! Hamstern är ursprungligen nattdjur. När du är uppe och rör dig omkring hamsterns bur kommer den att vakna och stiga upp. Efter ett tag vänds dygnsrytmen och hamstern är vaken på dagen och vänjer sig vid dina tider. Du gör hamstern tam genom att lyfta upp hamstern korta stunder så den vänjer sig vid dig och dina händer. När du ska lyfta hamstern ska du närma dig från sidan, aldrig uppifrån för då blir den skrämd. Ta lugna och försiktiga rörelser i början. En liten hamsterunge är lite vild i början.

Campbells rysk dvärghamster, Agouti, Argente, Albino, Brokad eller kragad, Umborous, Satin. Det finns även opal, platina, svart och mörkögd argente. Vintervit rysk dvärghamster, kallas ibland sibirisk dvärghamster, men det riktiga namnet är Vintervit rysk dvärghamster. Kinesisk dvärghamster, kinesiska dvärghamstern kännetecknas av att den har svans. Den är mer långsmal än de övriga dvärghamsterarterna, och har därmed ett mera muslikt utseende. Roborovski är den minsta arten av dvärghamstrarna. Den importerades till Sverige på 1990-talet. Till temperamentet är de snälla, och de bits sällan.